Gyurcsány Ferenc az MSZP elnöke lenne

Infostart
2006. szeptember 13. 14:57
Az önkormányzati választások eredményétől függetlenül indulok az MSZP elnöki posztjáét - mondta Gyurcsány Ferenc a Figyelőnek. A lapban csütörtökön megjelenő interjúból kiderül az is: Veres János pozíciója stabil, a gazdasági növekedés pedig 2009-től számos forrásból táplálkozik majd.

A FigyelőNeten megjelent interjú-előzetes szerint Gyurcsány Ferenc azért indul a szocialista párt elnöki posztjáért, hogy a párt és a kormány irányítása közös akaratot tükrözzön.

A miniszterelnök szerint a Gyurcsány-csomag intézkedéseit nem érte érdemi szakmai kritika. Nincs olyan kidolgozott program, amelyik bizonyítaná, hogy a rövid távú kiigazítás járulékcsökkentéssel is elérhető - hangsúlyozta az interjúban Gyurcsány Ferenc.

A büdzsé kiadási oldalának erősebb megnyirbálását számon kérőknek azt üzente a kormányfő, hogy az egyedül a 13. havi nyugdíjakra szánt összeg egészségbiztosítási kasszába csoportosítását jelenthette volna, ami szerinte oktalan és igazságtalan lett volna.

Gyurcsány összevetette a korábbi konvergenciaprogramokat az uniónak most elküldöttel: úgy vélte, hogy az eddigi dokumentumok készítői abban reménykedtek, hogy a hiány kinőhető, míg mostanra a kormányzó pártok belátták: az elképzelés nem működik. Az ellenzék az elmúlt öt év adatai ellenére továbbra is hisz a kinőhető deficit forgatókönyvében - tette hozzá a miniszterelnök.

"Úgy látom, hogy semmilyen más érdemi gazdasági-társadalompolitikai alternatíva nincs ma Magyarországon" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormányfő kijelentette azt is, hogy nem áldozza be pénzügyminiszterét. Indoklása szerint 2000 óta mindegyik tárcavezető irányítása alatt jelentősen túllépték a kormányok a deficitcélokat, így nem a pénzügyminiszterek személye, hanem az azóta folytatott politika bukott meg.