Hétszázezer potyázó az egészségbiztosításban

Infostart
2006. szeptember 11. 14:41
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nyilvántartása szerint 700 ezren úgy kapnak egészségügyi ellátást Magyarországon, hogy senki nem fizet utánuk járulékot. Király Gyula, az OEP informatikai főigazgató-helyettese szerint közülük 350 ezren a szabályokat megkerülve, jogosulatlanul terhelik a közfinanszírozást. Az OEP ugyanakkor csak a jövő év végére ígéri, hogy rendezi az államkasszát terhelő helyzetet.

Király Gyula emlékeztetett arra, hogy ha valakinek van is TAJ-száma és TB-kártyája, az nem jelenti azt, hogy abban a pillanatban van jogviszonya is, ami alapján jogosult a közfinanszírozott ellátásra.

Például minden magyar állampolgár 18 éves koráig alanyi jogon jogosult, ahogy szintén jár az ingyenes ellátás a nyugdíjasoknak és a munkanélküli segélyen lévőknek - tette hozzá az OEP informatikai főigazgató-helyettese.

Probléma azokkal van, akik semmilyen jogviszonyt sem tudnak igazolni. A nyilvántartás szerint 700 ezer olyan ember él az országban, akinek van TB-kártyája, de nincs semmilyen jogviszonya, azaz senki sem fizet utánuk járulékot.

Tisztulhatnak a viszonyok

Király Gyula úgy vélte: a törvény egyértelmű, betartatása azonban nagyon nehéz. Jövőre már elkezdődik a papír alapú kártya elektronikus kártyára cserélése, ami hozzáférést biztosít a központi rendszerhez.

Az OEP elhelyez majd az egészségügyi szolgáltatóknál olyan leolvasókat, amelyekkel ellenőrizhetik a jogviszonyt az ellátás igénybe vétele előtt, így kiszűrhetők lesznek a "potyautasok".

"A számok alapján úgy látjuk, hogy a 700 ezer ember fele feketemunkás, vagy direkt megkerüli a rendszert, ők vagy kénytelenek bejönni a rendszerbe, vagy maradnak fizetős ellátásban" - hangsúlyozta a szakember.

Király Gyula szerint a másik 350 ezer ember valószínűleg részben eltartotti, részben szociálisan rászorultságában lehet találni megnyugtatóan rendezhető jogviszonyt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást