Nem kérnek a magyar-magyar csúcsból

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 8. 06:55
Nem vesz részt a Magyarok Világszövetségének szeptember 15-ei, budapesti magyar-magyar csúcsértekezletén a Magyar Koalíció Pártja, valamint a Csemadok, a szlovákiai magyarok közművelődési szövetsége.

Solymos Lívia, az MKP szóvivője a pozsonyi Új Szó című lapban úgy fogalmazott: nem ilyen rendezvényen kell megvitatni a szlovákiai magyarokat érintő kérdéseket.

Hrubík Béla, a Csemadok elnöke a lapnak nyilatkozva szükségesnek nevezte a magyar-magyar fórumot, de úgy vélte: nem szerencsés, hogy az a Magyarok Világszövetsége kezdeményezi a külhoni magyar szervezetek találkozóját, amelynek nagy szerepe volt a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazás eredménytelenségében.

Pótolták a táblákat

Rimaszombatban új magyar nyelvű helységnévtáblákat helyeztek ki a szlovákiai városba vezető utak mentén, miután a hétvégén három helyről ismeretlen tettesek ellopták azokat. A rendőrség nem nyomoz az elkövetők után, mivel nem érkezett feljelentés az ügyben.

Az érintett utakat felügyelő vállalat igazgatója szerint kizárt, hogy a magyar nyelvű helységnévtáblákat a hulladékfém-értékesítésből élő emberek lopták el, hiszen a táblák - épp a lopások megelőzése érdekében - műanyagból készültek.