Munkára kötelezték a miskolci megyei kórház orvosait

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 7. 21:08
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház igazgatója ügyeleti munka ellátására kötelezte a gyermeksebészet orvosait, akik korábban bejelentették: az önkéntes túlmunkát nem tudják vállalni.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház igazgató főorvosa cáfolta azt az információt, miszerint vészhelyzetet, vagy rendkívüli helyzetet hirdetett volna ki az intézmény Gyermekegészségügyi Központjának gyermeksebészeti osztályán.

Csiba Gábor ugyanakkor közölte: arra kötelezte az orvosokat, hogy a folyamatos betegellátás érdekében a törvényes munkaidőn túl is dolgozzanak.

Az igazgató főorvos emlékeztetett, hogy az orvosok munkaideje heti 40 plusz 8 óra, ezenkívül 12 órás túlmunkát, ügyeletet végezhetnek, önkéntesen.

Rendkívüli eset-e a pénztelenség?

A gyermeksebészeti osztály orvosai közölték: ez utóbbit nem tudják vállalni, a kórház igazgató főorvosa ugyanakkor - munkáltató jogkörét gyakorolva - mégis erre kötelezte őket.

A főigazgató hangsúlyozta: a sebész kollégák tudomásul vették, hogy elrendelte az úgynevezett rendkívüli esetekre vonatkozó ügyeleti szolgálatot.

Mint rámutatott, a folyamatos ellátás biztosítása jelen körülmények között - vagyis a pénzügyi keret csökkenésével - rendkívüli esetnek minősül.