Mégis tesztelhetik gyerekeken a védőoltást

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 6. 17:47
Molnár Lajos egészségügyi miniszter és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke felkérte az Egészségügyi Tudományos Tanácsot, hogy csak a felnőtteken végrehajtott vizsgálatok sikeres lezárása után engedélyezze a madárinfluenza elleni oltóanyag gyermekeken való klinikai tesztelését.

Korábban a Magyar Tudományos Akadémia azt közölte: etikai szempontból kifogásolja a gyermekek bevonását a tesztekbe.

A testület úgy vélte: az eljárás nem felel meg az Emberi Jogi és Orvosbiológiai Konvencióban előírtaknak, amelyeket Magyarország is elfogadott.

Az országos tiszti főorvos erre reagálva azt mondta: szükség van arra, hogy a vizsgálatokat gyermekeken is elvégezzék. Bujdosó László hangsúlyozta: a gyermekek számára előállított oltóanyag dózisát nem lehet felnőtteken beállítani, mert egészen más az immunrendszerük.

A tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy egy esetleges influenzajárvány a gyerekeket veszélyezteti leginkább, és akkor már nem lenne idő a kísérletekre.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szeptember 1-jén jelentette be, hogy a madárinfluenza elleni szert kipróbálhatják gyerekeken is.