Most már biztos: lesz vizitdíj és gyógyszerfelírási díj is

Infostart
2006. szeptember 1. 16:15
Noha nevesítve nem szerepelnek a konvergenciaprogramban, a lényeget tekintve biztossá vált: a kormány bevezeti a vizitdíjat és a receptdíjat is.

A Magyarország konvergenciaprogramja 2005-2009 nevet viselő dokumentum már teljes egészében elérhető a Pénzügyminisztérium honlapján.

A programban az olvasható, hogy a kereslet szabályozása érdekében a betegeknek fizetniük kell, amikor felkeresik az orvosokat.

A vizitdíjat az alapellátásban, a járóbeteg-szakellátásban és az ezzel kapcsolatos diagnosztikai vizsgálatok, valamint aktív fekvőbeteg szakellátás esetén kell fizetni.

A dokumentumból nem derül ki a díj nagysága, és az sem, kik mentesülnek a fizetési kötelezettség alól.

A program azt is tartalmazza, hogy 2007-től megváltoztatnák a gyógyszerek támogatási kulcsát, így minden vényköteles gyógyszer esetén térítési díjat kell fizetni.

A díjakkal kapcsolatos újabb fejlemányeket elolvashatja erre a linkre kattintva.

Kevesebb lesz a kórházi ágy

Az egészségügyi ellátás magasabb szintjét alapvetően beutalóval lehet majd igénybe venni.

Összességében csökken a kórházi ágyak száma - a feleslegessé váló fekvőbeteg kapacitást vagy megszüntetik, vagy átalakítják krónikus, ápolási illetve szociális ellátó kapacitássá.

Alapvető célkitűzés, hogy csak járulékfizetés ellenében járjon ellátás - enélkül csak az alapszintű szolgáltatás vehető igénybe, például a mentés és a sürgősségi ellátás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást