Vizsgálják a műegyetemi tüzet

Infostart
2006. augusztus 10. 16:35
Megkezdte a rendőrség a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pincéjében a helyszíni szemlét, de részletekről egyelőre nem nyilatkozott a rendőrség. Azt sem tudni, hogy meddig tart a lőtér átvizsgálása. Közben több bizottság is megkezdte az eset kivizsgálását, de tart még a tűzvizsgálat is.

A rendőrség a sűrű füst, a magas páratartalom és a meleg miatt csak csütörtök reggel tudta megkezdeni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pincéjében keletkezett tűz helyszíni szemléjét. A vizsgálat akár két napig is eltarthat.

Közben megkezdték a munkájukat, azok a bizottságok is, amelyeknek feladatuk többek között annak megállapítása, hogy a Műszaki Egyetemnek volt-e megfelelő tűzvédelme, szakszerűen zajlott-e a mentés. Bár a bizottságok egyelőre még dolgoznak, annyi már kiderült, hogy a lőtérre nem volt tűzoltási terv.

A Fővárosi Tűzoltóság vezetője szerint nem is kellett, hogy legyen, mert nem tartozott a fokozottan tűzveszélyes kategóriába. Azt viszont még nem tudni, hogy az egyetem rendelkezett-e tűzriadó tervvel.

Bende Péter az InfoRádiónak azt mondta: azt is vizsgálják, hogy a tűz oltása közben meghalt három tűzoltó hibázott-e.

Nem az az elsődleges feladata a vizsgálatnak, hogy felelőst keressünk. A feladat az, hogy kiderítsük, miért halt meg a három tűzoltó, és hogyan lehet elkerülni az ilyen eseteket a jövőben - tette hozzá.

A Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára úgy véli, hogy elektromos zárlat okozta a tüzet.

Kovács Tibor szerint a sportfegyver lövedéke nem okoz tüzet. A főtitkár hangsúlyozta: a sportlövők nem használhatnak sorozatlövő fegyvereket.

A rendőrség az egyetem pincéjében szerdán lefoglalt egy AK 47-es gépkarabélyt, a fegyver azonban sorozatlövésre alkalmatlan volt.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint megfelelő a tűzoltók védőruhája, felszerelése, de ezek cseréje csak egy-egy demonstráció vagy felhívás kapcsán kezdődik meg.

Kajsza Zoltán azt követően beszélt erről, hogy az eset után több olyan hír jelent meg, amelyek szerint hiányos és nem jó a tűzoltók felszerelése.

Három tűzoltó kedd este azért vesztette életét, mert a sűrű füst miatt nem találtak ki az egyetem alagsorából, és kifogyott a levegő az oxigén palackjukból.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást