Sólyom: nem volt jobb alternatíva a Gyurcsány-csomagnál

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 5. 10:47
A köztársasági elnök elengedhetetlennek tartja tervei megvalósításához, hogy a közvélemény elfogadja őt. Sólyom László több megyei napilapban megjelent interjújában beszélt erről hivatalba lépésének egyéves évfordulója alkalmából.

A köztársasági elnök a közvélemény-kutatások szerint csökkenő népszerűségéről azt mondta: a jövőben az eddiginél nagyobb figyelmet kell fordítania döntései megmagyarázására.

Az államfő úgy vélte: elnöksége első éve leginkább a külpolitikában hozott eredményeket.

Sólyom László hangsúlyozta: a kormány külpolitikai irányvonalát kell követnie, de az alkotmány keretein belül önálló hangot visz ezután is.

"Nem volt jobb alternatíva"

A Gyurcsány-csomagot tartalmazó törvény aláírásáról a köztársasági elnök azt mondta: az adott helyzetben és pillanatban nem volt az ország számára jobb alternatíva.

A korábban a Zengőre, jelenleg a Tubesre tervezett NATO-lokátor telepítése ügyében Sólyom László feltétlenül szükségesnek tartja, hogy megfelelő hatástanulmányok készüljenek.

Az államfő közölte azt is: az őszi parlamenti ülésszak első napján tesz javaslatot az Országgyűlésnek a legfőbb ügyész személyére. Megemlítette, hogy vannak jelöltjei és kikéri a szakmai szervezetek állásfoglalását is.