Az MSZP szerint "van politikai felelősség" villamosügyben

Infostart
2006. július 31. 22:15
"Ebben a pillanatban illetlenség lenne a személyes felelősség felvetése" - vélte az MSZP budapesti elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában a Combino-villamosok botránya kapcsán. Molnár Gyula úgy fogalmazott: az elmúlt években az MSZP kicsit több konfliktust vállalt, mint koalíciós partnere, ezért ebben a helyzetben kicsit hátrébb húzódik.

A Combino-villamosok körüli botrányban "valószínűleg van politikai felelősség" - mondta az MSZP budapesti elnöke az InfoRádióban. Molnár Gyula szerint annak, hogy a szocialista párt egyelőre nem szólalt meg az ügyben az lehet az egyik oka, hogy Demszky Gábor a koalíció közös főpolgármester-jelöltje.

"Nagyon sok mindenhez másképp nyúltunk volna hozzá, de ebben a pillanatban illetlenség lenne a személyes felelősség felvetése. Az elmúlt években az MSZP kicsit több konfliktust vállalt, mint koalíciós partnerünk, ezért ebben a helyzetben kicsit hátrébb húzódik az MSZP" - fogalmazott a párt fővárosi elnöke.

"Nem lenne illendő részemről a személyes felelősség felvetése"

Molnár Gyula szerint augusztus közepéig kezelni kell a kialakult problémát, mert addigra megkezdődik az igazi városi élet és az önkormányzati kampány. "Ha nem sikerül, akkor ebből olyan vita lesz, amit az emberek be fognak húzni a koalíciónak" - mondta a szocialista politikus.

Az MSZP budapesti elnöke egyetért Demszky Gáborral abban, hogy a kialakult helyzetben meg kell állni egy pillanatra, nehogy még nagyobb kárt okozzanak. "Nem lenne illendő az én helyemből, ha bármilyen módon személyes felelősséget vetnék fel" - tette hozzá Molnár Gyula, utalva arra, hogy amennyiben a koalíció nem Demszky Gábort választja közös jelöltnek, az MSZP színeiben ő indult volna a főpolgármester posztért.

Van politikai felelősség is

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a BKV vezetőjének ki kell állnia a nyilvánosság elé és megjelölni a szakmai felelőst. "A politikai felelősség kényesebb és a mai magyar közéletben könnyebben szétkenhető" - fogalmazott Molnár Gyula, aki azonban úgy vélte: a villamosok körüli botrányban (így például a légkondicionáló egységek kihagyásában) "van politikai felelősség is", elsősorban a beszerzés körül.

Demszky Gábor koalíciós főpolgármester-jelöltségéről szólva Molnár Gyula kijelentette: "ebben a csőben visszafelé nem lehet menni, ha a villamosok ügye így megy tovább, akkor adott esetben közösen szenvedjük el a következményeit. De nincs visszaút".

Csak közös jelölttel sikerülhet

Az MSZP fővárosi elnöke szerint ez elsősorban azért van így, mert ha Demszky Gáborral szemben indulna egy szocialista és "egy függetlennek tűnő, de a jobboldal által támogatott" jelölt, akkor könnyen lehet, hogy utóbbi futna be. "Ha egy erős szocialista jelölt felállna, az azt jelentené, hogy nem a koalíció adná a főpolgármestert" - vélekedett Molnár Gyula.

A szocialista politikus ugyanakkor elismerte, hogy a fővárosban kialakult egy olyan választói attitűd, amely pártoktól függetlenül a jelenlegi városvezetés ellen szavaz.

"Ennek ellenére van egy kiszámítható, stabil többség. Mindennek ellenére, ami a közelmúltban történt és vélhetően történik még, ma arra számítunk, hogy ugyan a jelenleg mértnél kisebb előnnyel, de a főpolgármester-jelöltek versenyében Demszky Gábor komoly esélyes" - vélekedett Molnár Gyula az InfoRádió Aréna című műsorában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Molnár Gyula Tarlós Istvánról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Molnár Gyula a Combino-villamosokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást