"Az orvosok ijedten figyelik a kapkodást"

Infostart
2006. június 27. 05:51
Egy év múlva dönt a kormány arról: egy vagy több-biztosítós lesz-e az egészségügy - közölte a Miniszterelnöki Hivatal szabad demokrata államtitkára. Horn Gábor elmondta: a szükséges törvényelőkészítéssel év végéig kell elkészülnie az egészségügyi tárcának és az államreform bizottságnak. A Magyar Orvosi Kamara elnöke attól tart, hogy ez a sietség kapkodáshoz vezethet.

Horn Gábor szerint a korábbi 2008-as dátum helyett már jövőre, 2007 júniusában dönt a kormány arról, hogy egy vagy több biztosítós lesz az egészségügy.

A MeH szabad demokrata államtitkára kiemelte: az SZDSZ természetesen a több-biztosítós modell mellett foglal állást, mert úgy vélik, azok a rendszerek, ahol a szolgáltatóknak nem kell versengeniük, működésképtelenek.

Horn Gábor szerint az orvosi kamara csak azért tiltakozik az új modell ellen, mert az orvosok egy részének a jelenlegi status quo fenntartása kényelmesebb, mint a változtatás.

Az orvosok szakmailag megalapozott bizonyítékot kérnek

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke az InfoRádióban ugyanakkor úgy vélekedett: eddig csak jelszó szintjén hallották hangoztatni a több-biztosítós modellt, a rendszer hatékonyságára érdemi szakmai bizonyítékot eddig senki nem tudott felmutatni.

"Aki azt állítja, hogy a több-biztosítós, üzleti alapú rendszer a betegek üdvét szolgálja, az tegye le az ezzel kapcsolatos konkrét, szakmai, megbetegedési és halálozási adatokkal alátámasztott olyan dokumentumait, amelyekkel ezt be tudja bizonyítani" - fogalmazott Éger István.

A MOK elnöke megjegyezte: meglepődve és megijedve figyelik a mostani sietséget, és attól tartanak, kapkodáshoz vezethet, ha már az év végére ki kell dolgozni a törvénytervezetet.

A receptdíjról, vizitdíjról még idén nyáron döntenek

Az egyéb intézkedések bevezetéséről, mint például az esetleges receptdíj, vagy a vizitdíj, Horn Gábor szerint az eredeti határidőnek megfelelően, július végéig döntés születik.

A vizitdíj kapcsán a MOK elnöke megjegyezte: nem csak a szlovák tapasztalatok, de egy magyar felmérés is azt mutatja, hogy a vizitdíj érdemben nem változtat a betegforgalmon, és az egészségügynek sem jelentős forrás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Horn Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Éger István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást