Négyszázmillió, plusz titkos eszközök az államtitkárainknak

Infostart
2006. június 24. 09:03
Az új kormányzati rendszerben 15 államtitkár és csaknem 50 szakállamtitkár dolgozhat. Az állam egy évben 262 millió forintot költ az alapfizetésükre, a kiegészítő juttatásokkal és pótlékokkal együtt az összeg a 400 millió forintot is eléri.

A közigazgatás karcsúsításával 42 államtitkár helyett 15 dolgozik, a 95 helyettes államtitkári poszt megszüntetésével egyidőben pedig szakállamtitkári pozíciók jöttek létre.

A jogszabály szerint a Miniszterelnöki Hivatalban legfeljebb 4 államtitkár; a többi tárcánál 1-1 államtitkár, valamint legfeljebb 5 szakállamtitkár lehet. Utóbbiak számát tekintve elmondható, hogy a miniszterek inkább több, mint kevesebb szakállamtitkárra tartanak igényt.

Azt egyelőre nem lehet tudni, pontosan mennyire, ugyanis számukról több tárca még nem döntött. Nem lehet tudni például, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban, a Külügyminisztériumban illetve a Pénzügyminisztériumban mennyi szakállamtitkár dolgozik majd.

A bizonytalan tárcák esetében átlagosan 3 szakállamtitkárral számolva összesen 46 szakállamtitkár állhat munkába júliustól.

Négyszázmillió, minimum

A minisztereket helyettesítő államtitkárok alapfizetése havonta bruttó 441.600 forint, míg a szakállamtitkároké bruttó 331.200 forint, egy évben tehát összesen 262 millió forintot költ az állam az alapfizetésükre.

Ehhez az összeghez még hozzá kell adni a különleges juttatásokat, például a 13. havi fizetést, valamint a havonta járó vezetői illetménypótlékot, ami az alapilletmény 65 százaléka.

Így összesen több mint 400 millió forint kerül az államtitkárok és szakállamtitkárok zsebébe évente. A jogszabály szerint illetményüket a miniszterelnök akár további 30 százalékkal is emelheti.

Titkos szolgálati eszközök

Azt, hogy milyen szolgálati eszközöket, például telefont vagy személyautót kapnak az államtitkárok, nem lehet tudni, ugyanis a Miniszterelnöki Hivatalban és a Kormányszóvivői Irodán sem nyilatkoztak a témában.

Ami biztos, hogy a törvény szerint 40 nap szabadság jár a miniszterek helyetteseinek és a szakállamtitkároknak, felmentésük esetén pedig egy év munkaidő után 3 havi, 3 év munkaidő után pedig 6 havi illetményre jogosultak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást