Budapest is érintett a CIA-gépek ügyében?

InfoRádió / MTI
2006. június 19. 18:38
Az Amnesty International nyilvánosságra hozta azokat a birtokában lévő információkat, amelyekről azt feltételezi, hogy kapcsolatban állhatnak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség fogolyszállítási programjával. A külügyi szóvivő szerint az emberi jogi szervezet a hivatkozott tényeket illetően feltételes módban fogalmaz, minden alap nélkül, mivel Magyarország semmiféle jogsértést nem követett el.

Az Amnesty International közleménye szerint a CIA fogolyszállítási programjával kapcsolatban állhat az a repülőgép, amely 2005 októberében Izlandról repült Budapestre, majd másnap továbbrepült.

Célállomása ismeretlen, megfigyelők leírása szerint a repülőgép a Közel-Kelet irányába haladt.

Szintén ilyen kapcsolatot feltételez az emberi jogi szervezet azzal a repülőgéppel kapcsolatban, amely 2003 májusában a jordániai Ammánból érkezett Budapestre, és még aznap továbbrepült Frankfurtba.

Az Amnesty International adatai szerint 2005 januárjában Kuvaitból repült Budapestre egy gép, és még aznap továbbrepült Rómába.

Tavaly szeptember 4-én az új-foundlandi Ganderből repült egy másik gép Budapestre, még aznap továbbrepült a kirgizisztáni Biskekbe, másnap visszarepült Budapestre, majd onnan vissza Ganderbe.

A nemzetközi szervezet szerint ezekben az esetekben nemcsak a nemzetközi jogot sérthette meg a magyar állam, hanem a hatályos hazai jogszabályokat is.

A külügyi szóvivő reagálásában hangsúlyozta: a magyar hatóságokat nem informálták arról, hogy a CIA gépei használják-e a repülőtereket.

Polgár Viktor hangsúlyozta: Magyarország semmiféle jogsértést nem követett el, a magyar hatóságok ugyanakkor nem kértek visszaigazolást az említett járatok céljáról, mert a nemzetközi légi közlekedésben csak azt nézik, hogy a repülőgép rendelkezik-e a szokásos engedélyekkel.