Az üdülési csekk is veszélybe került

InfoRádió / MTI
2006. június 16. 17:31
Módosításra szorul az Új egyensúly programnak az üdülési csekket érintő része, mert jelen állapotában nagy zavart okozhat - mondta a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Karácsony Mihály emlékeztetett: a javaslat szerint az üdülési csekk a jövőben csak akkor lesz adómentes, ha azt a munkáltató a dolgozójának vagy nyugdíjasának, és azzal közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának adja.

A munkáltató által a dolgozó javára az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárba történt befizetés eddig a minimálbér havi összegéig volt adómentes, 2007-től viszont csak a minimálbér 20 százalékáig.

Gyakorlatilag megszűnhet

Karácsony Mihály közölte: jogszabályi meghatározás szerint az minősül üdülési szolgáltatásnak, amit vállalatok által fenntartott üdülőkben kínálnak.

A szakember szerint ma már a kereskedelmi szálláshelyek vannak többségben a vállalati üdülőkkel szemben, ezért célszerű lenne ezeket is bevonni a rendszerbe.

Karácsony Mihály kifogásolta azt is, hogy az előterjesztésben nem szerepel az a kitétel, miszerint a csekkeket csak belföldi üdülésre lehet felhasználni.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint, ha ezeket nem javítják ki, és így fogadja el a parlament, akkor gyakorlatilag megszűnhet ez a szolgáltatás.