A BKV fizet az autósok helyett

Infostart
2006. április 28. 15:38
A BKV szállíttatja el a Nagykörúton tilosban parkoló járműveket, és a közlekedési cég állja a szállítás költségeit is a szabálytalankodók helyett. A Budapesti Rendőr-főkapitányságnak ugyanis nincs olyan szállítóautója, amellyel forgalmat akadályozó parkoló gépkocsikat el tudná vinni a helyszínről.

A BKV a folyamatos közlekedés fenntartása érdekében rákényszerült, hogy magáncégekkel kössön szerződést a villamospálya-felújítás idejére a Nagykörúton tilosban parkoló és forgalmat akadályozó gépjárművek elszállítására - mondta az InfoRádiónak a közlekedési cég szóvivője.

Schimmer Erzsébet nem tudta pontosan, hogy összesen hány alkalommal kellett fizetni a BKV-nak és mennyit, de annyit elárult, hogy az intézkedésekre inkább a rekonstrukció elején volt szükség.

Az InfoRádió a BRFK közlekedés-rendészetén megtudta, hogy a rendőrség két motoros rendőrrel figyelteti a Nagykörúton szabálytalankodókat. A járőrök a tilosban parkoló, forgalmat feltartó gépjárművek tulajdonosait figyelmeztetik, a helyszínen megbírságolják, vagy szabálysértésért feljelentik.

A bírság 10 ezer forinttól 30 ezer forintig terjedhet. Azzal a gépkocsival, amelynek nem kerül elő a vezetője, a rendőrség nem tudna mit tenni, mert nincs szállítóautója, amellyel a forgalmat akadályozó járművet elszállíthatná.

Ezért kellett a BKV-nak magáncégekkel szerződni, amelyek ilyen esetben - rendőrségi felügyelettel - közbeléphetnek. Az esetek számáról a rendőrség sem tudott felvilágosítást adni, mert mint mondták, a jelentéseket manuálisan kellene több helyről kigyűjteni, és ez hosszú ideig tartana.

Mint azt az InfoRádió megtudta, a szállítás költségeit azért nem lehet ráterhelni a szabálytalankodó autósra, mert a szállítást nem hatóság, hanem magáncég végzi, ezért kell fizetnie a BKV-nak.

Jelen pillanatban a főváros száztíz pontján korlátozzák a forgalmat közműjavítások vagy építések miatt, valamint 15 utat bontottak fel szőnyegezés vagy útrekonstrukció miatt. Számtalan további helyszínen szűkítették a sávokat, ami szintén torlódásokat okoz. Õszig további mintegy 100 utat bontanak fel közmű- és útrekonstrukció miatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást