Ki irányítja az egészségügyet?

Infostart
2006. március 30. 19:13
A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal felkérte a miniszterelnököt, hogy közölje, a koalíció fennmaradása esetén melyik párt irányítja majd az egészségügyet. A szervezet határozatban tiltakozott az SZDSZ gyógyszertári liberalizációra vonatkozó tervei ellen.

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal határozatában felkérte Gyurcsány Ferencet, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, hogy a választók tisztánlátása érdekében közölje: a koalíció fennmaradása esetén átadják-e az egészségügy irányítását a Szabad Demokraták Szövetségének.

Tari Tamás, a Magyar Májátültettek Érdekvédelmi és Sportegyesülésének elnöke a határozatot azzal magyarázta, hogy a két párt programjában alapvető különbségek vannak a betegellátást illetően.

Tari Tamás elmondta, a NEK ellenzi a társadalombiztosítás privatizációját, mert szerinte több mint két évtizedes gyakorlati tapasztalatok bizonyítják, hogy az visszafordíthatatlan társadalmi szakadást és ellátási egyenlőtlenséget okozhat, egyben megsokszorozza a költségeket.

Tari Tamás elmondta: a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal társadalmilag és etikailag aggályosnak tartja a művi meddővé tétel korhatárának feloldását.

Ne liberalizálják a gyógyszertár-alapítást!

Starcz Judit, a Magyar Gyógyszerészkamara elnökségi tagja közölte: a NEK tiltakozik a gyógyszertári törvények tervezett liberalizációja ellen.

Starcz Judit elmondta: a SZDSZ nyíltan hirdeti, hogy a gyógyszertárak alapítása elé semmilyen akadályt nem állítana.

Egy független európai uniós vizsgálat is azt igazolta, hogy a gyógyszertári törvény liberalizációja nem hozta meg a várt eredményt az érintett országokban - tette hozzá Starcz Judit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást