Az SZDSZ 200 milliárdot spórolna az államon

Infostart
2006. március 26. 14:59
Kevesebb önkormányzati és parlamenti képviselő, kevesebb minisztérium, az állami intézményrendszer átalakítása, új közszolgáltatási törvény - többek között így képzeli el az olcsóbb és hatékonyabb állam megteremtését az SZDSZ. A szabad demokraták által megálmodott állam Kóka János, a párt képviselő-jelöltje szerint 200 milliárd forinttal kerülne kevesebbe.

"Javasoljuk, hogy csökkentsük a felére az önkormányzati testületek létszámát. A törvény elfogadásával ez már a következő önkormányzati választásokon érvényesíthető. Csökkentsük jelentősen a parlament létszámát, mi 250 főt javaslunk" - fogalmazott Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök az InfoRádiónak a párt elképzelséeit részletezve.

Az olcsóbb és hatékonyabb állam megteremtése érdekében az SZDSZ megszüntetné azokat a minisztériumokat, amelyek már elérték céljukat, megszüntetné a tárca nélküli miniszteri posztokat, valamint lecsökkentené a politikai államtitkárok számát is.

Kuncze Gábor szerint, ha választott régiókat hoz létre az állam, akkor a régiók átvehetik a közigazgatási megyék feladatait, és ezzel jelentős megtakarítások érhetőek el.

Kóka János gazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hogy újra kell gondolni az állami intézményrendszer működtetését, definiálni kell az állami szerepvállalást, és meg kell határozni, hogy mely területeken van szükség állami funkcióra.

A tárcavezető szerint a kormányzati struktúra is átalakításra szorul, és a változtatásokhoz egy új közszolgáltatási törvény megalkotására lenne szükség.

Kóka János megjegyezte: az SZDSZ által javasolt intézkedések megvalósulásával az állam 200 milliárd forintot takaríthatna meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást