Orbán: "Nyugalom, elvtársak!"

InfoRádió / MTI
2006. március 24. 09:11
A Fidesz elnökének reményei szerint a párt kormányfőhelyettes-jelöltje a kampányban egyre pontosabban fogalmaz majd, és kiderül az is, milyen politikusnak Mikola István.

Orbán Viktor a közszolgálati televízióban a Mikola István pécsi kijelentéseivel kapcsolatos felvetésekre reagált.

A fideszes politikus a többi között "szinglik hordáiról" és az emberek parttalan szabadságvágyának korlátozásáról beszélt Pécsett.

Orbán Viktor szerint ez utóbbi mondat azt jelenti, hogy meg kell védeni az emberi méltóságot, és ennek érdekében mások szabadságát korlátozni kell.

Az egyedülállókról közölte: velük kétszeresen kell foglalkozni, hiszen ők érzelmileg és anyagilag sem számíthatnak segítségre, így "nem bántani kell őket, hanem elismerni a munkájukat".

"Nyugalom, elvtársak! Jobboldalon, baloldalon, alul, fölül, nyugalom! (...) Én tudom milyen az utolsó két hét, mindenki kapkod, ideges, ilyenkor kell azt mondani a főnököknek, hogy nyugalom, elvtársak, higgadtság, a programra összepontosítani, a lényegről beszélni, nem egymással foglalkozni, dolgozni" - mondta Orbán Viktor.

Több pénzt a családoknak!

A volt kormányfő szerint kevés pénzt fordít az állam szociálpolitikára, egészségügyre és családtámogatásra.

A Fidesz elnöke arra a felvetésre, hogy Járai Zsigmond jegybankelnök egy nyilatkozatában túlságosan soknak nevezte a szociálpolitikára, gyermeknevelésére és hasonló területekre fordított kiadásokat, úgy reagált: "Hogy hogyan kell a pénzt értelmesen elkölteni, ez egy nyitott vita szerintem, de hogy sokat költenénk, azt nem fogadom el".
 
A politikus hangsúlyozta: európai összehasonlításban Magyarország az egészségügyre, vagy az oktatásra fordított források tekintetében "hátul van".

Orbán Viktor szerint kormányra kerülésük esetén mindenképpen rendbe teszik a költségvetést, első számú feladatnak a "hihetőség helyreállítását" nevezte, annak érdekében, hogy megszűnjön a Magyarország és az unió közötti "rosszízű vita".

Mint mondta, lehet erősíteni a Fidesz által javasolt Költségvetési Tanács jogosítványait is, "ad absurdum vétójogot is lehet neki adni".