Budapesten hat területi lista lesz

InfoRádió / MTI
2006. március 23. 07:31
Valamennyi országos listát nyilvántartásba vette az Országos Választási Bizottság. A testület már korábban jóváhagyta a Fidesz-KDNP, az MSZP, az SZDSZ, a Munkáspárt, valamint a KDP országos listáját, szerdai ülésén pedig a Centrum, az MDF, a Magyar Vidék és Polgári Párt, a MIÉP-Jobbik, valamint az MCF Roma Összefogás Párt országos listáját vette nyilvántartásba.

Az Országos Választási Iroda vezetője arról tájékoztatta a testületet, hogy összesen 1.005 egyéni jelölt indul a választásokon, ez 235-tel kevesebb, mint négy évvel ezelőtt.

Budapesten összesen hat párt tudott területi listát állítani, ők versenyeznek a megszerezhető 28 területi listás mandátumért.

Közös területi listán 84 egyéni jelöltje van a fővárosban a Fidesznek és a Kereszténydemokrata Néppártnak. Önálló listát állított az SZDSZ, ugyancsak 84 egyéni jelölttel.

Az MSZP-nek 83, a MIÉP-Jobbik - a Harmadik Útnak 32, az MDF-nek 56, a Magyar Kommunista Munkáspártnak pedig 29 egyéni jelöltje van.

A fővárosban az a párt vagy jelölő szervezet állíthatott területi listát, amelyik a 32 egyéni választókerületből nyolcban képes volt jelöltet állítani.

Rytkó Emília szólt arról is, hogy rendkívül kevés tagot delegáltak eddig a pártok a szavazatszámláló bizottságokba.

Hangsúlyozta: a testületek munkájában a jelöltek és a jelölőszervezetek összesen mintegy 70 ezer delegáltja vehet részt, de eddig csak 3 ezer küldöttre érkezett javaslat.

Az Országos Választási Iroda vezetője szólt arról is, hogy a külképviseleteken több mint 8 ezren szavaznak majd, Londonban 1.200-nál többen jelentkeztek.