Magyarország víznagyhatalom lesz?

Infostart
2006. március 22. 07:52
Egyre súlyosabb problémákat okoz a világban az édesvízhez való hozzáférés, amely már több mint egymilliárd ember számára okoz napi gondot. Szakértők szerint egy évszázad múlva a víz olyan értékes lesz, mint ma az olaj.

Jelenleg Afrika lakosságának 40 százaléka nem jut hozzá az alapvető higiénés feltételekhez, amelyek megteremtéséhez a víz hiányzik. A világon jelenleg 1,1 milliárd ember nem jut biztonságos, tiszta ivóvízhez.

Egyes szakértők azt feltételezik, hogy száz év múlva az édesvíz legalább akkora kincs lesz, mint ma az olaj. Merészebb jóslatok szerint Magyarország viszonylag gazdag vízkészlete miatt jelentősen felértékelődhet.

A világ egyharmadán súlyosbodhat a vízhiány

A két feltörekvő nagyhatalom, Kína és India viszont vízhiányos területnek számít, ahol három emberből egy nem jut elegendő vízhez. A Világbank felmérése szerint a világ nagyvárosai közül Delhiben lehet a legrosszabb feltételekkel vízhez jutni.

Ráadásul a világ lakosságának harmada olyan területen él, amelyen a következő két évtizedben súlyosbodik majd a vízhiány.

Több kút, több gyerek

Tanulságos ugyanakkor brit kutatók vizsgálata az afrikai vízellátás javításáról: azokban a dél-etiópiai falvakban, ahol kutakat fúrtak, a nők termékenysége háromszorosára emelkedett, miután már nem kellett kilométerekről hordaniuk a vizet.

Végeredményben a gyermekhalandóság csökkent, a lakosság általános egészségi állapota viszont nem javult, mert a szűkös létfeltételek mellett több embert kellene táplálni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást