Orbán: a Fidesz-programot nem politikusok, hanem az emberek írták

Infostart
2006. március 20. 11:06
Vasárnapi kongresszusán a Fidesz nyilvánosságra hozta választási programját. Orbán Viktor, a párt miniszterelnök-jelöltje szerint ez az első program, amely minden magyar ember problémáira kínál valamilyen megoldást, minden magyar életének jobbítását tűzi ki céljául.

A Fidesz vasárnapi kongresszusán Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta: a Cselekvő Nemzet Programja azért született, mert négy éve kiderült, hogy "a politika mérföldekre sodródott az emberektől. A rendszerváltoztatás kezdeti lendülete kifulladt, erkölcsi tartalékai kimerültek, és az Országgyűlés képviselőivel egyetemben a kormány - minden derék erőfeszítésével és hibájával együtt - messze az emberek feje fölé emelkedett".

A miniszterelnök-jelölt kiemelte: a három év alatt elkészült pártprogramnak 3 millió 200 ezer szerzője van. A Nemzeti Petíciót csaknem 1 millió 600 ezer ember írta alá. A program alkotói voltak az országértékelő beszédek résztvevői, és mindazok, akik bekapcsolódtak a nemzeti konzultációba, a gazdasági konzultációba, a faluparlamentekbe, az Új Budapest fórum rendezvényeibe. A program 15 millió magyarhoz szól, hiszen a határon túli magyarokkal is konzultáltak.

Orbán Viktor az új Széchenyi-tervről szólva kijelentette: az már az európai uniós források felhasználásával is segítheti a magyar kis- és közepes vállalkozásokat. Hosszabb távon pedig a Kárpát-medencei magyar gazdaság felemelkedését szolgálhatja.

A Fidesz elnöke a program előszavában hangsúlyozza: "a nemzeti kormány nem irányítani fogja az országot, hanem együttműködik a polgáraival". Orbán Viktor szerint a pártnak újfajta politikát kell folytatnia, amely mindenekelőtt "az emberbe fektet be".

Orbán Viktor szerint ezért a nemzeti program lényege: siker és szolidaritás. "A nemzeti kormány tehát nem költ luxuskiadásokra, radikálisan csökkenti a kormányzás költségeit, elszántan kiáll a nemzeti érdekekért, minden elérhető uniós forrást kiharcol a magyarok számára, és a magyar gazdaság élénkítésével jelentős többletbevételt garantál az országnak" - áll a Fidesz választási programjában.