Újabb adatügy, most Gyulán

InfoRádió / MTI
2006. március 17. 10:37
A pártok jogszerűen tarthatnak nyilván adatokat szimpatizánsaikról - mondta az adatvédelmi biztos.

Péterfalvi Attila hozzátette: ha ehhez az érintett nem járult hozzá, akkor büntetőjogi következményei is lehetnek az adatkezelésnek.

Az ombudsman azután beszélt erről, hogy csütörtökön egy adatkezeléssel összefüggő kifogás érkezett az Országos Választási Bizottsághoz.

A testület megállapította, hogy sérülhetnek a választási eljárás alapelvei, ha valaki felhasználja azt a több ezer adatot, amelyet a gyulai választókról tárolt számítógépén egy kistérségi menedzser.

A férfi azóta közös megegyezéssel távozott munkaköréből. Lebenszky Attila, a helyi kistérségi iroda vezetője azt mondta: korábbi beosztottja számítógépén több olyan elektronikus levelet is találtak, amelyekből kiderült, hogy tájékoztatja Sarkad fideszes polgármesterét a szocialista irányítású Gyulán történtekről.

Hozzátette: a menedzser számítógépén ábécé sorrendben, illetve utcák szerint voltak csoportosítva a választók adatai, amelyeket vélt politikai szimpátiájuk alapján különböző jelekkel láttak el.

Az ügyben az Országos Választási Bizottság elutasította a kifogást, mert nem tudta megállapítani, hogy felhasználták-e az adatbázist, ugyanakkor a testület büntető feljelentést tesz.