Népszavazás az euróról?

InfoRádió / MTI
2006. március 17. 16:55
Véleménynyilvánító népszavazást tartana 2008 végén az euró bevezetéséről a miniszterelnök. A Fidesz nem mondott egyértelmű igent a kezdeményezésre, de Pokroni Zoltán alelnök hangsúlyozta: a lehető legszélesebb körben kell azt megvitatni.

Gyurcsány Ferenc egy hajdúszoboszlói szakmai tanácskozáson azt mondta: az elkövetkező két évben megteremtik az euró bevezetésének feltételeit, de utána meg kell mondani, hogy mi legyen a nemzeti valutával, a közös valuta bevezetése pedig milyen előnyökkel és milyen hátrányokkal jár.

A szocialista miniszterelnök-jelölt úgy fogalmazott: az euró bevezetésével az ország lemond függetlenségének egy részéről, így például a kamatpolitikáról, vagyis elveszít egy lehetőséget, de elveszít kockázati tényezőket is.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy az olyan nagy kérdésekben, mint a NATO-csatlakozás vagy az Európai Uniós integráció, ugyancsak megkérdezték az embereket.

Fidesz: az árat is mérlegelni kell

A nagyobbik ellenzéki párt alelnöke szerint az euró bevezetése nagyon fontos és nehéz kérdés, hiszen az elmúlt négy év Magyarországot messzebb sodorta az euró bevezetésétől.

Nem pusztán a célkitűzést, hanem annak az árát is mérlegelni kell - fogalmazott Pokorni Zoltán, aki az InfoRádió kérdésére azt felelte: a lehető legszélesebb körben kell a kérdést megvitatni, mert az nem a kormány és a képviselők magánügye.

A Fidesz alelnöke hangsúlyozta, hogy először jó lenne tisztán látni a kormány javaslatát, mivel a kormányszóvivő csupán szimpátiaszavazásról beszélt.

SZDSZ: fontosabb a nagy rendszerek reformja

Az SZDSZ szerint a politika felelőssége az euró bevezetése, és az ehhez szükséges feltételek megteremtése is. A kisebbik kormányzó párt kampányfőnöke, Horn Gábor hangsúlyozta: a kormánynak, a parlamenti pártoknak azzal kellene foglalkozniuk, hogy mit kellene tenni az euró 2010-es bevezetéséért. Ehhez a nagy rendszerek reformjára lenne szükség, amihez képest sokadlagos kérdés a népszavazásé.

MDF: kampányfogás

Az MDF kampányfogásnak tartja a népszavazási ötletet. A kisebbik ellenzéki párt Országos Választmányának elnöke emlékeztetett: amikor Magyarország népszavazáson döntött az Európai Unióhoz történő csatlakozásról, akkor az uniós elvárásokról is döntött, melyeknek része az euró bevezetése. Katona Kálmán hozzátette: költségvetést érintő kérdésekben nem lehet népszavazást tartani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Horn Gábor, az SZDSZ kampányfõnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást