Még az sem biztos, hogy eladták a Nemzeti Tankönyvkiadót

Infostart
2006. március 17. 18:12
A Fidesz felszólította miniszterelnököt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket annak elkerülése érdekében, hogy a nemrégiben privatizált Nemzeti Tankönyvkiadót továbbértékesítsék.

Pokorni Zoltán szerint Gyurcsány Ferencnek mellőznie kellene saját, valamint jelenlegi vagy korábbi üzletfeleinek érdekeit.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett arra, hogy az ÁPV Rt. korábbi gyakorlatában nem volt még olyan sikeres, kétfordulós privatizációs eljárás, amely során a második fordulóban a győztes pályázó az első fordulóban ajánlott vételárat csökkentette volna.

Pokorni Zoltán azt mondta: Gyurcsány Ferenc egykori üzletfeleként megismert Erdős Ákos érdekeltségébe tartozó Láng Kiadó és Holding Rt. jutott hozzá mintegy 700 millió forinttal kevesebb összegért a Nemzeti Tankönyvkiadóhoz.

Ötszörösére emelkedő árak?

Az ellenzéki politikus rámutatott: ezen a héten, alig 17 hónappal a tranzakció után Erdős Ákos az ÁPV Rt.-vel kötött szerződésben rögzített szándék megsértésével, a privatizációs szervezet előzetes hozzájárulása nélkül adta el a Nemzeti Tankönyvkiadót.

Pokorni Zoltán arról is szólt, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó a legelesettebb gyermekeket sarcolja meg azzal, hogy egyes könyvei árát akár 500 százalékkal is emeli. Megemlítette például a 7 éveseknek szóló Anyanyelvi előkészítőt, amely ősztől 800-ról 3.200 forintra emelkedik.

Az ellenzéki politikus bejelentette: ha a Fidesz megnyeri a választást, kötelezettséget vállal, hogy mintegy 70 ezer fogyatékkal élő gyermek tankönyvei egy fillérrel sem emelkedhetnek ősztől.

ÁPV: nem adták el a tankönyvkiadót

Mindeközben Oravecz Péter, az ÁPV kommunikációs igazgatója elmondta: nincs tudomásuk arról, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadót értékesítették volna.

A finn Sanoma egyik leányvállalata 75 százalék mínusz 1 részvénynek megfelelő tulajdonrészt szerzett Magyarország piacvezető oktatói-kiadói vállalatcsoportjában, a Láng Kiadó és Holding Zrt.-ben - jelentette be a Sanoma finn vezérigazgatója.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Összefoglaló a vitáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást