Halalt kérnek a magyar börtönökben ülő muzulmánok

Infostart
2006. március 17. 13:02
Nem tudják követni vallásuk előírásait a magyar börtönökben az iszlám hitű fogvatartottak, ezért egy börtönlelkészi szolgálat létrehozását kezdeményezi a Magyar Iszlám Közösség. A szervezet javaslatát az igazságügyi miniszter elutasította, a büntetés-végrehajtás nem zárkózott el, de pénzt ők sem tudnak adni.

A Magyar Iszlám Közösség elnöke az InfoRádióban elmondta: a magyarországi börtönökben mintegy ötszáz olyan fogvatartott van, aki muzulmánnak vallja magát.

Egyik magyar fegyintézetben sincs iszlám vallású börtönlelkész, és mégiscsak nonszensz, hogy egy katolikus vagy református lelkész foglalkozzon egy iszlámhitű ember lelki vigaszával - hangsúlyozta Bolek Zoltán.

Az étkezési lehetőségekről a közösség vezetője azt mondta: a börtönökben egyáltalán nincs a vallási előírásoknak megfelelő, úgynevezett halal étel, disznóhúsmentes étkezést is csak néhány börtönben biztosítanak.

Bolek Zoltán közölte: kezdeményezték a hiányosságok felszámolását, de a levelükre Petrétei György igazságügy-miniszter azt válaszolta: nem időszerű a lelkészi szolgálat felállítása.

A Magyar Iszlám Közösség felvette a kapcsolatot a büntetés-végrehajtás országos parancsnokával is, aki nem zárkózott el a javaslatok elől.

Az anyagi feltételeket azonban nem biztosítja senki, pedig az ötszáz ember harminc helyen szét van szórva, őket folyamatosan látogatni kellene - tette hozzá Bolek Zoltán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Magyar György
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bolek Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást