Hova menjünk a fővárosban március 15-én?

Infostart
2006. március 14. 10:18
A hagyományos rendezvények mellett ünnepségek és családi programok is várják az érdeklődőket a fővárosban a március 15-i ünnepségeken - tájékoztatta az Országos Sajtószolgálat az InfóRádiót.

Március 14-én, reggel 10 órától megkezdődött a kokárda-program: a fővárosi ünneplők ezúttal is fehér és piros virágszálakból rajzolhatják meg" a nemzet kokárdáját az Országház előtt, amelyet tavaly több mint tízezren kerestek fel.

Az ünnep előestéjén, 20 órától könnyűzenei koncert várja az érdeklődőket a Roosevelt téren, a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolóban Koncert a forradalomért" címmel.

Március 15-én 9.30 órától katonai tiszteletadás mellett vonják fel a megújult nemzeti lobogót a Parlament előtt. A korábban 18 méteres zászlórudat új, 22 méteres váltja fel a Kossuth téren, s az eddigi, 4×2 méteres lobogó helyén egy 5×2,5 méteres zászló leng majd az ünnepen.

A téren a közjogi méltóságok részvételével koszorúzzák meg a Kossuth-emlékművet, majd ünnepi menet indul a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében tartandó megemlékezésre, mely 11 órakor kezdődik.

Kora délután, 14 órától adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat az Országház kupolacsarnokában, majd este nyolctól művészeti díjak átadásának és ünnepi díszelőadásnak a helyszíne lesz a Magyar Állami Operaház.

Március 15-én gyermek, ifjúsági és családi programok, történelmi múltidéző és kulturális események várják a látogatókat 12 órától a Múzeumkertben.

A forradalmi megemlékezésre a Lánchíd is ünnepi díszbe öltözik, a szokásos kétoldali zászlódíszítésen túl egy méter széles piros-fehér-zöld színű anyaggal tekerik be a hidat tartó láncsort. A Forradalom hídja" program keretében, Pestről indulva Budáig 12 stációban, a 12 ponthoz kapcsolódva idézik majd fel a forradalmi nap eseményeit.

A Szabadság útja" elnevezésű ünnepségsorozatot a 2-es villamos Kossuth tér és a Petőfi tér közötti szakaszán tartják, itt interaktív kávéházak, élőzenei műsorok, múltidéző installációk várják az érdeklődőket.

A Magyar Tudományos Akadémia előtti, Roosevelt téri parkolóban "Nemzetőr Tábor" fogadja azokat, akik a régi vásárok hangulatát, oskolajátékokat, népszínműveket, dal- és nótaversenyeket szeretnének látni és hallani.