Ennyien akarják a szocializmust?

Infostart
2006. március 8. 16:07
A poszt-szocialista országok lakosságának több mint negyede demokráciapárti, alig negyede pedig inkább a szocializmust érzi közelebb magához. Ez derül ki a Tárki legfrissebb felméréséből, amelyben 11 posztszocialista állam 1.000-1.000 lakosát kérdezték meg a politikai rendszerekről.

A posztszocialista országok lakosságának több mint negyede demokráciapárti, kevesebb mint negyede viszont még mindig a szocializmusban élne. Oroszországban, Bulgáriában és Szlovákiában viszont még ennél is többen sírják vissza a régi rendszert - mondta el az InfoRádióban Sík Endre szociológus.

A 11 ezer megkérdezett 28 százaléka elégedett a lezajlott politikai változásokkal, 24 százaléka viszont még ma is a szocializmust tartja jobb rendszernek.

A megkérdezettek egyharmada úgy érzi: számára nem mérvadó, hogy milyen a politikai rendszer, 14 százaléka viszont apatikus, azaz mindkét rendszert rossznak tartja.

A kérdőíveket országonként is értékelték. Így kiderült, hogy leginkább a csehek örülnek a demokráciának, az emberek 52 százaléka tartotta ezt a berendezkedést jobbnak a szocializmusnál. Hasonló eredmény született Észtországban is.

Oroszországban és Bulgáriában viszont a megkérdezettek harmada még mindig inkább a szocializmusban élne. A kutatók ugyanezt mérték Szlovákiában is.

A magyarországi adatok megegyeztek a többi ország átlagával.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást