Botrányok a Kincstári Vagyoni Igazgatóság körül

Infostart
2006. február 28. 18:31
Az elmúlt hónapokban nem csak az állami vagyon értékesítése kapcsán jelentek meg hírek a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal kapcsolatban. Többször felmerült a szervezet vezérigazgatójának távozása, az ügyészség vádat emelt az egykori jogi igazgató ellen és a Citadella bérlőjével is akadtak viták.

Idén csaknem száz, összesen mintegy 50 milliárd forint értékű ingatlan eladását tervezi a Kincstári Vagyoni Igazgatóság. A vagyonkezelőről az utóbbi időszakban azonban nem csak az állami ingatlanok és vagyonelemek értékesítése kapcsán hallani.

Többször is megjelent például az a hír, miszerint távozik a szervezet 2004 novemberében kinevezett vezérigazgatója, Zelles Sándor. A lehetséges felmentésre először a köztársasági elnöki rezidencia értékesítési szándéka szolgáltathatott volna alapot.

Az államfői rezidencia ügye

A vita amiatt robbant ki, hogy Sólyom László beköltözhet-e a Béla király úti rezidenciába. A KVI értékesíteni kívánta az ingatlant, ám a vevőjelölt Magyar Fejlesztési Bank Rt. végül visszalépett az adásvételtől.

Zelles Sándor vezérigazgató felelősségének kérdése akkor is felmerült, mikor a KVI jogi igazgatóját vesztegetés gyanújával őrizetbe vették, majd az ügyészség vádat is emelt ellene.

Az Audi-ügy

Az Audi Hungária Kft. Győrött bővíteni kívánta telephelyét, méghozzá egy 60 hektáros, állami tulajdonú volt honvédségi területtel. Az egyeztetéseket az állam részéről a KVI jogi igazgatója vezette, aki az autókat gyártó cég képviselőitől két Audi A6-ost kért a vásárlási szerződés aláírásának fejében.

A Citadella körüli botrány

Több álláspont ütközik a Citadella ügyében is. Miközben a Vagyoni Igazgatóság hamarosan vagyonkezelői pályázatot ír ki a gellérthegyi ingatlanra, a Citadella jelenlegi üzemeltetője arra hivatkozik, hogy 2019-ig érvényes vagyonkezelői szerződéssel rendelkezik.

A korábbi bérlő albérleti szerződéseket kötött a vagyonkezelői jogról. Így fordulhatott elő, hogy tavaly nyáron egy olyan cég állítatott sorompót és szedett belépődíjat a Citadellánál, amelynek nem is volt jogi kapcsolata a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal.

Nem teljesül az üzleti terv?

A KVI vezérigazgatójának menesztéséről emellett az üzleti terv kapcsán is hallani lehetett. Lapinformációk szerint ugyanis 2005-ben a költségvetési törvényben előirányzott 30 milliárd forintnál kisebb összeg folyt be az államkasszába. Egyesek tudni vélték: azáltal, hogy nem teljesült az üzleti terv, nem biztos a vezérigazgató posztja sem.

A menesztésekkel és vitás ügyekkel kapcsolatban ugyanakkor a Pénzügyminisztérium eddig mindig megerősítette posztján Zelles Sándort.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóságot tehát továbbra is a 2004 novemberében kinevezett vezérigazgató irányítja, aki egyik legfontosabb feladatának jelenleg a jelentős állami vagyont fenyegető elbirtoklás problémájának kezelését tartja.