Ne vegyen ellenőrizetlen eladótól díszmadarat!

Infostart
2006. február 23. 11:57
Komoly veszélynek teszi ki magát az, aki ellenőrizetlen forrásból származó díszmadarat vásárol - hívta fel a figyelmet a budapesti állatkert állatorvosa. A szobában élő madarak kalitkájának tisztításánál sem ajánlatos követlen kontaktusba kerülni a madarakkal.

Több szempontból is meggondolatlanság mostanában ellenőrizetlen forrásból élő madarat vásárolni - mondta az InfoRádióban Molnár Viktor.

Közölte: az állatokról nem tudható, hogy tenyésztették, vagy vadon fogták be őket, és korábban milyen körülmények között tartották. Ezek fontos kérdések a madárinfluenza terjedése szempontjából.

Az állatorvos azt sem javasolja, hogy a madártulajdonos ugyanabból a tálból egyen, mint a háziállat.

Sok ember megengedi azt, hogy a kalitkából kiengedett kedvence beleegyen az ételébe. Ez azonban nemcsak a madárinfluenza szempontjából veszélyes, más betegséget is elkaphatunk az otthon tartott állatoktól.

A háziállat és a gazdája között ide-oda vándorolhat a fertőzés, ha a tulajdonos immunrendszere gyenge. Sokszor ez fel sem tűnik a gazdának, mert kedvencénél egészen más tüneteket produkál ugyanaz a kór.

A kalitkában tartott madaraknak viszont nem sok esélyük van arra, hogy megkapják a madárinfluenzát - mondta Molnár Viktor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást