Aláírásgyűjtés a 14. havi nyugdíjért

InfoRádió / MTI
2006. február 14. 17:29
Aláírásgyűjtési akciót indít a Fidesz és a KDNP a 14. havi nyugdíj bevezetéséért. A nagyobbik ellenzéki párt azt is jelezte: kész arra, hogy rendkívüli parlamenti ülésen tárgyaljon a 14. havi nyugdíj bevezetéséről.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke elmondta: reményeik szerint az aláírások olyan társadalmi nyomást jelentenek a következő kormányra, ami garancia lesz a 14. havi nyugdíj bevezetésére.

A Fidesz által elkészített törvényjavaslat a 13. havi nyugdíj szabályozását veszi alapul.

Az indítvány alapján a következő ciklusban, tehát 2006 és 2010 között minden évben plusz egy heti nyugdíjat fizetnének ki.

Gyurcsány szerint trükközés a Fidesz javaslata

A konzervatív ellenzék konzerválni akarja a meglévő különbségeket, a kormány pedig kiegyenlítené azokat - jelentette ki a miniszterelnök egy belvárosi idősek klubjában tett látogatásakor.

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz 14. havi nyugdíjról szóló javaslata nem más, mint trükk, mert az ellenzék úgy adná oda a 14. havi nyugellátást, hogy a 13.-at nem fizeti ki.

A kormányfő nem tartotta jónak azt az ellenzéki javaslatot, hogy mindenki egyformán kapjon az emelésből.

A kormánypártok nem támogatták

A házbizottság hétfői rendkívüli ülésén a kormánypártok nem támogatták a javaslat napirendre tűzését, mert azt előkészítetlennek tartották. Ezután a Fidesz azt közölte, hogy álláspontja szerint a miniszterelnök szembefordult a nyugdíjasokkal.

A nagyobbik ellenzéki frakció elnöksége közleményében úgy fogalmazott, hogy a kormány a döntéssel 64 ezer forintot akar elvenni valamennyi nyugdíjastól.

Kedd délután a Fidesz azt is jelezte: kész arra, hogy rendkívüli parlamenti ülésen tárgyaljon a 14. havi nyugdíj bevezetéséről.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője úgy reagált: a nyugdíjemelés ügyében is a kormány felelős programja áll szemben a Fidesz légvárra épülő kampányígéretével.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló a kormányfõ reagálásáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást