Óvakodjon a fehérzajtól!

Infostart
2006. február 1. 13:32
Megváltozik a munkahelyi zajterhelési határ február 15-től. Az új rendelkezés szerint ezentúl 90 decibel helyett már 85-nél kötelező lesz csökkenteni a zajterhelést. A legkárosabb a fehérzaj, melyben magas, közepes és mély hangtartományok is vannak.

Az emberi hallást már a 80-90 decibeles hangerő is tartósan károsíthatja - mondta el az InfoRádió által megkérdezett audiológus. Katona Gábor fül-, orr-, gégész főorvos azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy a nem túl erős, de tartós háttérzaj, és az úgynevezett fehér zaj sokkal veszélyesebb, mint a rövid ideig tartó, nagy hanghatás.

A normál beszéd 30 és 50 decibel között van, a kiabálás viszont már 60 decibeles. Egy sugárhajtású kép zaja pedig elérheti a 150-et is. A napi 80-90 decibeles hanghatás már tartós halláskárosulást okozhat.

Mindez persze függ a zaj minőségétől is. Az úgynevezett fehérzaj a legkárosabb, azaz amiben magas, közepes és mély hangtartományok is vannak.

A rövid ideig tartó erős zaj is káros, de hosszútávon a tartós hanghatás még károsabb. A betegek rendszerint későn fordulnak orvoshoz, holott a zajártalommal kialakult nagyothallás nem gyógyítható.

Az ideális az, ha a napi hanghatás nem haladja meg a 80-90 decibelt – mondta el az InfoRádióban az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet osztályvezetője.

Martin János közölte: a munkahelyi zajhatást a védőeszközök figyelembevételével kell megmérni. Az osztályvezető a zajos munkahelyeken dolgozóknak azt javasolja, gyakran vizsgáltassák meg hallásukat.

Ajánlott a füldugók és más hallásvédők használata is, bár ezeket a legtöbben nem szeretik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hallgasson fehér zajt!
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Martin János, az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet osztályvezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Katona Gábor fül-, orr-, gégész fõorvos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást