Egyelőre nem épül erőmű a Dráván

Infostart
2006. február 1. 18:24
Horvátország egyelőre lemondott arról, hogy vízi erőművet építsen a Dráván.

A Köztársasági Elnöki Sajtóiroda közölte: a horvát miniszterelnök Sólyom László államfőnek hivatalosan is megerősítette, hogy a jóváhagyott tervek között 2020-ig nem szerepel a létesítmény megépítése.

Sólyom László köztársasági elnök a múlt hét csütörtöki magyar-horvát közös kormányülést követően hivatalában fogadta Ivo Sanader horvát miniszterelnököt és kormányának tagjait. Az államfő a kétoldalú kapcsolatok más témái mellett felvetette a Drávára tervezett vízi erőmű és a Dráva-Mura Bioszféra Rezervátum ügyét.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közlése szerint Horvátországban 2001-ben függesztették fel a Novo Virje-i vízierőmű-rendszer engedélyeztetését, kérve Magyarországot egy nemzetközileg szabályozott eljárás lefolytatására.

Ameddig Magyarország a beruházással járó hatásokról nem folytatja le a vizsgálatot, addig Horvátország sem adja ki állásfoglalását a tervezett erőmű létesítéséről.

Szakértők szerint egy vízi erőmű a Dráván jelentősen megváltoztatná a hidrológiai viszonyokat, ezzel káros hatással lenne az élővilágra és a turizmusra.

A hatások közvetlenül is érintenének magyar területeket, amelyek egy része a Duna-Dráva Nemzeti Park területéhez tartozik, és amelyek egyben hazai vagy nemzetközi egyezmények alapján védett fajok élőhelyei.