Rendszámfelismerőt építettek a térfigyelő kamerákba

Infostart
2005. december 7. 11:04
Megkezdte működését a Terézvárosban az a térfigyelő kamerahálózatba integrált rendszámfelismerő rendszer, amelynek segítségével a rendőrség kiszűrheti a körözött gépkocsikat.

A rendszámfelismerő rendszer ugyanazon az elven működik, mint az eddig ismert, gépjárművekbe helyezett azonosítók, csak éppen a térfigyelő kamera szerveréhez csatlakoznak – mondta az Autótulajdonosok Országos Érdekvédelmi Egyesületének elnöke az InfoRádióban.

Sánta László hozzátette: ezzel a módszerrel az állampolgárok zaklatása nélkül kerületenként és naponta több ezer gépkocsi ellenőrizhető. A szoftver a másodperc tört része alatt azonosítja az autót a leolvasott rendszám alapján, majd jelez, ha a gépkocsit keresik.

A felvétel a pillanatnyi azonosításhoz szükséges, és mivel a gépjárművek hatósági jelzése nem minősül személyes adatnak, nincs szükség adatvédelmi, jogi háttérre - tette hozzá.

A rendszámfelismerő rendszert a szoftver fejlesztője térítésmentesen adományozta a VI. kerületi önkormányzatnak. Sánta László úgy tudja, hogy a rendszert január elején a 18. kerületben is telepítik, miután több tucat kamerával kibővítették a lakótelepk térfigyelő rendszerét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást